1. Ottolenghi Test Kitchen – Shelf Love
Aangezien het gevaar van ondervoeding in de barre decembermaand altijd op de loer ligt, hebben we een aantal voedselgerelateerde opties. Zo is daar het nieuwe kookbook van Ottolenghi: Shelf Love. “Dit boek gaat over koken voor onszelf en voor onze gezinnen met minder stress en minder gedoe, maar mét de ‘wow-factor’ van een Ottolenghi-maaltijd”, aldus bol.com. Ik ben ooit de halve stad doorgefietst om ingrediënten te vinden voor een recept uit “Simpel” (zwarte knoflook, anyone?) en deed anderhalf uur over een recept uit “Jamie in 15 minuten” dus hopelijk is het deze keer wel echt simpel, en anders is het een goed excuus om tijdens kerst zo lang mogelijk je schoonfamilie te ontlopen. Open keukens zijn in dat opzicht suboptimaal.
2. De Buyer Mineral B Element Crêpepan, 30cm
Écht simpel en verslavend zijn natuurlijk crêpes, en ik vraag me al jaren af waarom niemand ooit op het idee is gekomen om een soort Febo’s voor crêpes op te richten, die tijdens lockdowns aangemerkt worden als ‘essentieel’, met barmhartige openingstijden, en waarom je toetsenbord niet een aparte knop heeft voor de ‘ê’ in crêpes. Crêpes in Nederland zijn de Lada Niva’s onder het eten: ondergewaardeerd. Wij brengen daar verandering in door de pan aan te bieden waar een pro zijn crêpes in bakt, voor een resultaat dat niet crappy is (Ha. Ha. Ha.), maar waarachtig crêpe-waardig.
3. Macarons van Patisserie Tout
Als je nóg luier bent (alle begrip hoor, I feel you), kun je natuurlijk ook gewoon iets kiezen wat je alleen nog maar uit de verpakking hoeft te halen en in je hoofd hoeft te duwen. Tip voor de vrijgezellen onder ons: voor nog meer gemak regel je via Tinder iemand die je voert, met name tijdens kerst is het aanbod overweldigend.
Ik heb zéér uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste chocolatiers/patissiers van Amsterdam (en als ik zeg “zéér uitgebreid” dan bedoel ik ook echt: zéér uitgebreid; ik heb een broertje dood aan overdrijven), en Tout maakte in dat onderzoek een verpletterende indruk. Als in: tranen in je ogen en haren uit je hoofd trekken van geluk, terwijl je test hoeveel macarons er in één keer in je mond passen, en je op de koop toe neemt dat je mondhoeken uitscheuren.
4. Wingspan
En dan heb je nog mensen (lees: Isabel) die spelletjes met vogels leuk vinden; neurodiversiteit is fascinerend. Als het jou ook wat lijkt: hier is een plaatje.
5. Leuk je thuiskantoor op met de Groene Kantoorbox
Veel minder werk dan babies. Het bureau, de bureaustoel, laptop en dame zijn niet inbegrepen.
6. Donatie aan Wakker Dier van € 50
Soms zegt een plaatje meer dan duizend woorden.
7. Jonathan Franzen – Crossroads
Voor wie van lezen houdt kan ik Crossroads van Jonathan Franzen aanraden. Ik heb me vaak afgevraagd hoe het is om in iemand anders z’n hoofd te wonen: wat voor gedachten heeft diegene? Wat zijn z’n angsten en verlangens? Is het rustig in dat hoofd, of net zo’n associatieve bende als bij mij? En hoewel ik ook erg van films en series houd (tip: Succession), vind ik dat geweldig aan lezen: het is de ervaring die waarschijnlijk het dichtst in de buurt komt van tijdelijk-in-iemand-anders-z’n-hoofd-wonen. En juist dat doet Franzen goed: je krijgt het gevoel zijn personages echt te kennen, met al hun gedachten, tegenstrijdigheden, liefde, opportunisme, neuroses en getob. Door de Volkskrant uitgeroepen als beste boek van 2021, maar om m’n intellectuele pose in stand te houden had ik het toen natuurlijk al lang uit. Franzen heeft een keer een fittie gehad met Oprah maar zelfs dat vergeef je hem.
8. Arpe Kamado pizzasteen 15″
Hoe heb je ooit zonder gekund?
9. Nieuwe boek Babette Porcelijn
Met de kennis van nu blijkt het een grappig experiment met de mensheid te zijn, die hele industriële revolutie. Het heeft ongekende welvaart gebracht, maar met z’n allen elke keer de Action leegkopen heeft toch ook tot wat hoofdpijndossiers geleid. Babette Porcelijn houdt het graag luchtig en heeft manieren bedacht om te voorkomen dat we in 2050 in een opblaasbootje naar kantoor moeten. Sympathiek!
10. 500 gram bonbons van Van Soest
By far de prettigste manier om het einde der tijden af te wachten, al dan niet met wat hulp van Tinder.