Slaap je slecht? Je bent niet de enige: zo’n 10% van alle Nederlanders lijdt aan slapeloosheid. De Universiteit van Amsterdam, het Nederlands Slaap Instituut, zorgverzekeraar VGZ, Applied Radar Technology en Slaapmakend starten een onderzoek naar een mogelijk effectievere behandeling van slapeloosheid. Met hulp van slimme polsbandjes, radars, smartphones en apps.
Jaap Lancee, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Uit recent onderzoek weten we al dat slaapproblemen in veel gevallen te verhelpen zijn. Insomnie, de meest voorkomende slaapstoornis, is goed te behandelen met een training van zo’n 6-12 weken. Zeker op langere termijn is dat effectiever dan slaappillen, en een stuk gezonder. We gaan nu uitzoeken of sensoren en apps een nuttige toevoeging kunnen zijn.’
Een belangrijk onderdeel van de training is een logboek, waarin slechte slapers iedere dag opschrijven wat ze ‘s avonds doen, hoe ze slapen en hoe ze zich overdag voelen. Daardoor ontdekken mensen steeds beter wat in hun persoonlijke geval goed werkt en wat niet. Het onderzoeksteam wil achterhalen of automatische slaapmetingen met een slaapkamerradar of een polsbandje goede alternatieven zijn voor het handmatige logboek. Zowel de radar als het polsbandje kunnen meten hoeveel je beweegt, en dat is een goede indicator voor je slaapkwaliteit. In bijbehorende apps kunnen deelnemers deze gegevens uitlezen en hun slaapstatistieken bekijken.
Jorn Leistra, innovatiemanager bij VGZ: ‘Dit soort technologie fascineert ons, omdat het uiteindelijk kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van een grote groep mensen. Op dit moment ga je naar de dokter als je ziek bent. Eigenlijk is dat gek: je biedt dan hulp als het eigenlijk al te laat is. Mensen gezond houden, en de kwaliteit van leven verbeteren, dat is waar goede gezondheidszorg uiteindelijk om draait.’
Het onderzoeksteam heeft inmiddels ruim voldoende aanmeldingen. Wil je alsnog een behandeling tegen slapeloosheid? Je kunt hier onder je gegevens achterlaten, dan nemen we vrijblijvend contact met je op.