Slaapmakend biedt individuele behandeling voor het oplossen van slapeloosheid. Wat kun je verwachten als je een behandeltraject bij Slaapmakend volgt?
Kennismaking en intake
Voordat we een behandeling starten, bieden we altijd eerst een kosteloze en vrijblijvende kennismaking aan. Op die manier kun je bepalen of onze aanpak je aanspreekt en of je je voldoende op je gemak voelt voor een intensieve en persoonlijke behandeling. Als je besluit door te gaan dan plannen we een intake in die ongeveer 60-90 minuten duurt. Tijdens de intake gaan we uitgebreid in op je persoonlijke situatie en verwachtingen, om te kunnen bepalen welke aanpak het meest effectief is. Ook kijken we of er indicaties zijn voor medische slaapproblemen zoals slaapapneu.
Duur
Het gemiddelde traject duurt zes tot acht sessies. De intake duurt ongeveer 60-90 minuten, vervolgsessies ongeveer 45 minuten. Je hebt om de week een persoonlijk gesprek; indien gewenst kan dit ook wekelijks. Je krijgt bij de meeste sessies nieuwe informatie over slaap en oefeningen die je in je eigen tijd kunt doen. Reserveer hier ongeveer een half uur per dag voor.
Waarnemingsregeling
Slaapmakend hanteert een waarneemregeling. Cliënten blijven in zorg bij de psycholoog met wie ze het kennismakingsgesprek en intakegesprek hebben gevoerd. Bij ziekte, vakantie of onvoorziene omstandigheden regelen de gezondheidszorgpsychologen binnen de praktijk onderling de waarneming.
Aanpak
De aanpak van Slaapmakend is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-I). ‘Cognitief’ verwijst naar je kennis en denkbeelden: welke misverstanden en overtuigingen houden je wakker? Wat werkt piekeren in de hand? Gedrag is een andere belangrijke factor bij slapeloosheid. Wat kun je concreet doen om weer makkelijk in slaap te vallen? En wat kun je doen om beter met stress om te gaan? Inmiddels is er zoveel onderzoek gedaan naar CGT tegen slapeloosheid dat wetenschappers het er over eens zijn dat deze aanpak zeker op de lange termijn effectiever is dan slaapmedicatie. Deze meta-analyse biedt een goed overzicht: Cognitive–behavioral therapy for primary insomnia.
In de behandelgesprekken wordt ook gebruik gemaakt van ACT. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Deze behandelvorm helpt je te stoppen met vechten tegen de slapeloosheid. Slapen is namelijk iets dat juist niet verbetert als je er heel hard je best voor doet. Door te stoppen met strijden, vermindert de druk en de focus op het slapen. Er ontstaat rust in het lichaam en in het hoofd, waardoor het slapen beter zal gaan.
- Insomnie, ofwel slapeloosheid.
- Nachtmerries, zowel trauma- als niet trauma-gerelateerd.
- Circadiaanse ritmeproblematiek, zoals een verlaat slaap-/waakritme.
- Parasomnieën, ook wel alle gekke dingen die we doen tijdens onze slaap. Denk bijvoorbeeld aan slaapwandelen of nachtangst.
Voor alle bovengenoemde stoornissen zetten we de CGT-I in. We weten dat nachtmerries hier minder frequent door worden, het circadiaans ritme positief beïnvloed wordt en parasomnieën in frequentie afnemen.
Regelmatig zijn er naast het inzetten van de CGT-I bij deze klachten nog aanvullende behandelmethoden nodig. Bij nachtmerries die trauma-gerelateerd zijn werken we bijvoorbeeld met EMDR, traumatherapie. Bij niet trauma-gerelateerde nachtmerries werken we met rescripting, waarbij je de inhoud van dromen gaat veranderen. Bij ritmeproblematiek kan het aanvullend nodig zijn om lichttherapie in te zetten, waarbij je dan door ons begeleid wordt. Soms is er ook melatonine nodig, wat dan voorgeschreven moet worden door een arts. Parasomnieën kunnen we met het toepassen van de CGT-I niet laten verdwijnen, maar wel kunnen we de frequentie verminderen waardoor je er minder last van hebt.
Mocht er sprake zijn van een comorbide stoornis naast de insomnie, denk bijvoorbeeld aan een depressie en/ of angststoornis, dan wordt dit ook binnen het Slaapmakend traject behandeld.
Wat voor soort oefeningen kun je verwachten?
Tijdens het hele programma houd je een logboek bij van je slaap en van een aantal factoren die (mogelijk) van invloed zijn. Hierdoor leer je steeds beter verbanden leggen tussen de dingen die je doet (of juist niet doet) en je slaapkwaliteit. Je gaat onder andere aan de slag met aanpassingen aan je slaapkamer, het onderzoeken van je gedachten en met oefeningen om beter te kunnen ontspannen. Indien nodig kunnen we je begeleiden bij de afbouw van slaapmedicatie.