Oogjes Dicht
Hevig snurken, slaapwandelen of de hele nacht piekeren: veertig procent van deNederlandse bevolking heeft last van slaapproblemen. Een pil voorschrijven lost het probleem niet op. Centrum Slaapmakend helpt de slaapgewoontes te veranderen. ‘De gedachten over slaap moet je eerst aanpakken.’
‘Snurk jij?’ Nee, gelukkig niet. ‘Slaapwandel je wel eens?’ Nee, ook niet. ‘Wel eens nachtelijke eetbuien die je je de dag erna niet echt meer kan herinneren?’ Ik hoop het niet… ‘Last van jeukende benen?’ Wat?? Met een digitaal rood potloodje vul ik een paar dagen later het blokje 00:00 in de slaaptabel. Daarna kies ik het andere potloodje en voorzie alle blokjes tot 7:00 van een gifgroen kleurtje. Een zwarte boog bovenaan de tabel toont dat ik vannacht bijna zeven uur aan één stuk door heb geslapen. Netjes, vind ik zelf.
De intakevragen en het digitale slaaplogboek zijn onderdeel van een therapie die ik volg bij Slaapmakend in het Westerpark. Het kleine bedrijf wordt sinds 2011 gerund door oprichter Taco Bos en psychologe Barbara Mulder, wie het opviel dat in hun omgeving veel insomnie voorkwam. Bos: “Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem; zo’n veertig procent van de Nederlandse bevolking kampt met slaapklachten. Slapelozen krijgen van de huisarts vaak een slaappil voorgeschreven na de zoveelste slechte nacht, maar dat lost het probleem niet op. Ook zijn er niet zo veel plekken waar patiënten met insomnie naar worden doorgestuurd.”
Bij Slaapmakend pakken de cliënten in vier tot vijf sessies van een uur hun slaapproblemen aan door middel van cognitieve gedragstherapie. De therapie helpt slaapgewoontes te veranderen en slaapbelemmerende gedachten uit te bannen, om zo tot een betere nachtrust te komen.
Tijdens de intake met Mulder bespreken we wat van invloed kan zijn op mijn nachtrust. Ik drink na 16.00 geen koffie meer, rook niet, slaap doordeweeks op regelmatige tijden en beweeg dagelijks meer dan een half uur. Dat is goed. Daarentegen drink ik met regelmaat meer dan twee glazen alcohol op een avond (confronterend), werk ik vaak ’s avonds door, ben ik een piekeraar en gevoelig voor stress.
Een tip is om een half uur te ontspannen voordat ik in bed ga liggen en niet meer met een smartphone, computerscherm of iPad bezig te zijn. Het blauwe licht in dit soort apparatuur verstoort de aanmaak van melatonine – het stofje dat ons slaperig maakt – in de biologische klok, met als gevolg dat we niet goed in slaap vallen.
Mulder adviseert cliënten pas in bed te gaan liggen als als ze zich echt slaperig voelen. Iemand die van nature pas tegen één uur ’s nachts moe is en de behoefte krijgt om te slapen, is er niet bij gebaat om al om elf uur ’s avonds in bed te liggen. Het frustreert alleen maar als de slaap vervolgens niet intreedt en dan wordt de slapeloze tijd opgevuld met piekeren.