We proberen vaak alle ballen in de lucht te houden. Een hele tijd gaat dat goed, maar er kan een moment komen dat dit gaat wringen. Je krijgt het gevoel een continue marathon te lopen, je raakt vermoeid, gaat slecht slapen en kunt minder goed tegen prikkels of je ontwikkelt lichamelijke klachten. Toch duw je jezelf steeds voort, immers je hebt nog zoveel te doen, zowel privé als op werkgebied. Wanneer je langdurig je stressklachten negeert en slecht slaapt kan je in een burn-out raken. Een staat waarbij je je volledig opgebrand voelt, zowel lichamelijk als geestelijk.
Helaas is een burn-out eerder regel dan uitzondering. 1 op de 6 medewerkers (17%) heeft burn-out klachten. Naast dat een burn-out een enorme impact heeft op het leven van iemand, op zijn naasten en op zijn of haar collega’s, zijn de financiële gevolgen voor een werkgever ook aanzienlijk. Volgens TNO kost een burn-out die acht maanden duurt (wat zeker niet ongebruikelijk is) al gauw 60.000 euro, nog exclusief eventuele vervangingskosten. Alle reden dus preventief aandacht te schenken aan stressklachten en te voorkomen dat deze uitmonden in een burn-out.
Eus van Someren, Professor aan de Vrije Universiteit hoofd van de afdeling Slaap en Cognitie van het Nederlands Herseninstituut, noemt slapeloosheid ‘een onderschat probleem’ en geeft aan de mensen slecht en/of te kort slapen een sterk verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van een burn-out. Ook blijkt uit onderzoek dat de terugvalkans om opnieuw in een burn-out te raken vele malen groter is wanneer er geen aandacht wordt besteed aan slaap. Daarom deze wake up call: wanneer er stress gerelateerde klachten zijn is het belangrijk om ook de slaap onder de loep te nemen.
Wat bieden we?
Daarom bieden we de unieke incompanytraining ‘Verslaap je burn-out’ aan: dit is een driedaagse training, waarbij preventief gewerkt wordt aan het voorkomen van een burn-out en waarbinnen de slaap een belangrijk onderdeel vormt. Andere thema’s die ook aan bod komen zijn het biologisch stressmechanisme, het herkennen van stresssignalen, energienemers en gevers, herstelgedrag in het kader van vitaliteit en zelfzorg en een goede werk-privébalans door nee te leren zeggen en grenzen aan te durven geven. Uiteraard kunnen hier thema’s aan toegevoegd worden afhankelijk van specifieke behoeften vanuit de organisatie. Optioneel kan een deel van de training buiten worden gegeven, omdat de natuur een helende werking heeft op het brein.
Voor wie is de training bedoeld?
Werknemers waaronder ook leidinggevenden die stressklachten hebben of preventief willen werken aan het vitaal blijven. Stressklachten kunnen bijvoorbeeld zijn slecht slapen, continue (tijds)druk ervaren, minder zin in dingen hebben (bijvoorbeeld terugtrekken uit sociale relaties), negatiever denken, meer piekeren en zorgelijker zijn, minder fysieke energie hebben, moeite hebben met concentreren, verhoogde prikkelbaarheid en inefficiënter werken. Ook frequent verzuim kan een indicator zijn voor uitval door een burn-out of spanningsklachten in de toekomst. De training is ook geschikt voor re-integrerende werknemers vanuit een burn-out mits zij al voldoende hersteld zijn om de training bij te kunnen wonen.
Trainer:
De begeleiding is in handen van Barbara Mulder, Arbeids & Organisatiepsycholoog en ervaren trainer. Zij is vooraanstaand slaap- en burn-out expert en verscheen meermaals in de media. Naast het geven van trainingen aan groepen coacht zij ook individuele medewerkers met een burn-out, slaap- en stressklachten. Fascinerend vindt zij de invloed van psychisch welbevinden op prestaties van werknemers. Gemotiveerde medewerkers die verantwoordelijkheid nemen en veel inzet tonen zijn waardevol voor een organisatie en hebben tegelijkertijd ook hun kwetsbaarheden. Barbara draagt graag bij om duurzame inzetbaarheid van deze groep te verbeteren en zo organisaties te helpen bij talentbehoud.
Neem voor meer informatie contact op met barbara@slaapmakend.nl of laat je gegevens achter in onderstaand formulier. We nemen dan spoedig contact met je op.