Onderzoekers willen effectieve behandeling toegankelijker maken
Rondwoelen, naar het plafond staren en de uren aftellen: ongeveer 10-15% van alle Nederlanders lijdt aan chronische slapeloosheid. Slaapmakend, de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit Utrecht, VGZ, ART en het Nederlands Slaapinstituut doen onderzoek naar de behandeling van slapeloosheid. Wat werkt beter: een therapie onder begeleiding van een slaapexpert, of een online zelfhulpprogramma?
Jaap Lancee, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam: ‘Uit recent onderzoek weten we al dat slaapproblemen in veel gevallen te verhelpen zijn. Insomnie, de meest voorkomende slaapstoornis, is goed te behandelen met een therapie van zo’n 6-12 weken. Zeker op langere termijn is dat effectiever dan slaappillen, en een stuk gezonder. Ook online zelfhulp werkt erg goed, zeker als je daarbij wordt ondersteund door een slaapexpert. We gaan nu kijken of die aanpak nog effectiever is dan traditionele therapie.’
Het onderzoeksteam is op zoek naar deelnemers die kosteloos de therapie willen volgen in Utrecht, Amsterdam of Den Bosch. Deelnemers worden willekeurig toegewezen aan drie groepen: één groep krijgt begeleiding door een slaapexpert, één groep krijgt een online zelfhulpprogramma en ter controle komt een derde groep op een wachtlijst te staan. De wachtlijstgroep krijgt na een aantal maanden alsnog kosteloos de online therapie aangeboden.
Jorn Leistra, innovatiemanager bij VGZ: ‘Dit soort onderzoeken vinden we belangrijk, omdat het uiteindelijk kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van een grote groep mensen. Op dit moment ga je naar de dokter als je ziek bent. Eigenlijk is dat gek: je zoekt dan hulp als het eigenlijk al te laat is. Mensen gezond houden, en de kwaliteit van leven verbeteren, dat is waar goede gezondheidszorg uiteindelijk om draait.’
We hebben inmiddels voldoende aanmeldingen voor het onderzoek. Slaap je slecht en wil je zelf een behandeling volgen? We nemen graag contact met je op om een vrijblijvende kennismaking in te plannen: